MAGAZIN

Počela je groznica Paninijevih sličica za Mundijal u Rusiji

Paketić s pet sličica u Bosni i Hercegovini košar 1,2 KM FOTO: lopta.ba

Paketić s pet sličica u Bosni i Hercegovini košar 1,2 KM FOTO: lopta.ba

Prava groznica za Paninijevim sličicama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine pogodila je Bosnu i Hercegovinu. Naravno, razlog je bio taj što su Zmajevi prvi put u historiji izborili plasman na jedno veliko takmičenje.

U ljeto 2014. godine svim strastvenim sakupljačima sličica, koji ih sakupljaju bez obzira učestvovali Zmajevi ili ne, bilo je mnogo lakše popuniti album.

Ipak, ove godine cijene paketića s pet Paninijevih sličica za Svjetsko prvenstvo u Rusiji u Velikoj Britaniji, u odnosu na EURO 2016, "skočila" je za cijelih 60 posto. U Bosni i Hercegovini paketić je poskupio za 20 feninga u odnosu na EURO 2016, pa će svi kolekcionari umjesto dosadašnjih 1 KM za paketić morati izdvojiti 1,2 KM.

Od prije nekoliko danas novo izdanje Paninijevog albuma za Svjetsko prvenstvo 2018. godine dostupno je i kod nas. U izdanjima pojedinih dnevnih novina protekle sedmice mogli ste besplatno dobiti album sa šest sličica. Inače, album sadrži 32 ekipe sa selektorima, stadionima i legendama Mundijala, a u totalu broji 682 sličice.

Britanski ekspert za matematiku Paul Harper sa Univerziteta u Cardiffu izračunao je da će vam prosječno za popunjavanje albuma trebati 967 paketa. Odnosno, morat ćete potrošiti 1.160 KM! Naravno ovo je cijena koju ćete eventualno platiti ukoliko ne bi mijenjali svoje duplikate.

Ukoliko budete vaše duplikate mijenjali s dvojice osobe troškove popunjavanja albuma možete smanjiti za 30 posto, izračunao je profesor Haper. U slučaju da duple sličice razmjenjujete s pet kolekcionara troškovi padaju za 57 posto, a ako imate deset prijatelja s kojima možete razmijeniti duplikate, onda troškove popunjavanja albuma možete "srezati" za 68 posto.

Tu je i onda nevjerovatni scenarij, koji graniči gotovo s nemogućim. Naime, ukupno vam je potrebno 135 paketića dapopunite album, ako ste takav sretnik da ne dobijete nijednu duplu sličicu. U tom slučaju ponjavanje albuma koštalo bi vas 164,4 KM.

Kolekcionari Paninijevih sličica posljednjih godina imaju organizovanu u svoju Facebooku grupu, a sve kako bi sebi ali i drugi olakšali razmjenu sličica i popunjavanje albuma.

Za one slabije upućene priča oko Paninija počela 1961. godine, kada su braća Giuseppe i Benito Panini iz italijanskog grada Modene, počeli distribuirati svoje albume i sličice po cijeloj Italiji. Dvije godine kasnije njima su se priključila i druga dva brata iz porodice Panini, Umberto i Franco. Na naslovnici prvog albuma, koji je bio posvećen italijanskom fudbalskom prvenstvu za sezonu 1961/1962, bio je fudbaler Milana Nils Liedholm, a prva odštampana sličica bio kapetan Intera, Bruno Bolchi. 

Inače, prvi album posvećen svjetskim prvenstvima bio je onaj iz 1970. godine za Mundijal kojem je domaćin bio Meksiko. U njemu se tada našla ukupno 271 sličica, a danas ovaj album predstavlja "Sveti gral" za sve kolekcionare širom svijeta.

Vezano:

Image

...