FUDBAL

INFOGRAFIKA / Džeko jedini bh. fudbaler sa dvocifrenim učinkom u Ligi prvaka

Dijamant će imati priliku dodatno popraviti svoj golgeterski učinak u evropskoj eliti FOTO: ARHIV

Dijamant će imati priliku dodatno popraviti svoj golgeterski učinak u evropskoj eliti FOTO: ARHIV

Edin Džeko je u spektakularnoj pobjedi Rome nad Barcelonom s 3:0 u revanš-utakmici Lige prvaka postigao šesti ovosezonski pogodak u ovom takmičenju. 

Osim što je to bio treći gol koji je Dijamant zabio Kataloncima (više nego što je dao ijednom drugom timu u LP), bio je to Džekin ukupno 14 u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Uz to pogodak u revanšu protiv velike Barcelone bio je Edinov šesti u u Ligi prvaka ove sezone, čime je postao najučinkovitiji fudbaler rimskog sastava u jednoj sezoni prestižnog takmičenja.

Ujedno sa 14 postignutih golova kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome najefikasniji je bh. fudbaler u historiji Ligi prvaka. 

Nakon Džeke slijede Hasan Salihamidžić i Miralem Pjanić sa po devet golova u evropskoj eliti. Po tri pogotka postigli su Armin Hodžić i Danijel Milićević, dok su u dva navrata mrežu u Ligi prvaka zatresli Sergej Barbarez, Elvir Bolić i Edin Mujčin.

Sa izuzetkom Miralema Pjanića teško da će se neki od naših reprezentativaca u skorije vrijeme pridružiti Dijamantu s dvocifrenim golgeterskim učinkom u takmičenju najboljih evropskih klubova.

Vezano: