MAGAZIN

U Gracu ga nisu zaboravili: 'Standing ovation' za Ivicu Osima

Koreografija navijača Sturma u čast Osima i generacije fudbalera koji su 1998. godine osvojili titulu prvaka FOTO: sturmtifo.com

Koreografija navijača Sturma u čast Osima i generacije fudbalera koji su 1998. godine osvojili titulu prvaka FOTO: sturmtifo.com

Austrijski Sturm ove sezone igrat će u finalu ÖFB-Cupa, a protivnik ekipi iz Graca bit će aktuelni prvak RB Salzburg.
Ove godine u ekipi iz Graca obilježavaju 20 godina od osvajanja prve šampionske titule do koje ih je predvodio legendarni bosanskohercegovački stručnjak Ivica Osim. Ni 20 godina nakon velikog uspjeha u Sturmu nisu zaboravili velikog Straussa sa Grbavice.

Prošlog vikenda pred prvenstveni susret sa Mattersburgom, klub sa Merkur-Arene odlučio je obilježiti 20 godina od osvajanja prve titule, nakon koje su se okitili još dvije (1999. i 2011. godine).

Mala ceremonija nije mogla proći bez Ivice Osim, koji je dobio gromoglasan aplauz i ovacije publike, a potom su navijači Sturma glasno skandirali ime najuspješnijeg trenera  u historiji kluba.

U Austriji ne zaboravljaju olako uspješne, pogotovo ne one koji su proglašeni najboljim u proteklom stoljeću, a upravo je legendu bh. fudbala Sturm proglasio najboljim klupskim trenerom u prošlom stoljeću.

Mnogi od onih koji su prošlog vikenda skandirali ime Ivice Osima nisu ni bili rođeni kada  je Švabo sa Vastićem, Haasom i ostalim harao austrijskom Bundesligom i u Grac doveo Ligu prvaka. Za Osimove uspjehe sa Sturmom znaju iz usmjenih predanja i medijskih izvještaja ali to ih nije spriječilo da kroz "standing ovation" odaju počast poznatom bosanskohercegovačkom fudbalskom "dirigentu".

Vezano: