FUDBAL

Posmatrači UEFA-e prezadovoljni Peljtom: Najbolji bh.sudija dijeli pravdu u sarajevskom derbiju?

Irfan Peljto je u četvrtak imao veoma težak ispit u Evropa ligi, gdje je sudio meč između RB Salzburga i Rosenborga, na kojem su domaći slavili pobjedu od 3:0.

Peljto je sa asistentima Senadom Ibrišimbegovićem, Davorom Beljom, Harisom Kaljancem, Draganom Petrovićem i Damirom Lazićem, debitovao u Evropa ligi na meču Salzburga i Rosenborga.

Domaći su na ovom meču slavili pobjedu od 3:0, a Peljto je imao mnogo posla, te dvije krucijalne odluke na meču. Naime, u 59. minutu je svirao jedanaesterac za domaće, koji je u gol pretvorio Dabbur, da bi u 67. minutu pokazao žuti karton Jensenu koji je pokušao prevariti ovog bh. sudiju i iznuditi jedanaesterac za svoju momčad.

Nakon ovog susreta, kako saznaje Lopta.ba, šestorka iz BiH je dobila pohvale od predstavnika UEFA-e na ovom susretu, te bi ovaj susret mogao biti odskočna daska za ulazak jednog sudije iz BiH u prvu skupinu sudaca, čime bi se postigao nikad ostvareni san bh. suđenja.

Komitet za sudije i suđenje je razmatrao nekoliko imena koja bi mogla dijeliti pravdu na derbiju, međutim odličan nastup u Evropi, te veoma dobro suđenje u Premijer ligi BiH su u prvi plan istakli Irfana Peljtu, pa će prema saznanjima portala Lopta.ba, ovaj arbitar dijeliti pravdu na sarajevskom derbiju, koji je na programu 3. novembra od 17 sati.

Vezano: