FUDBAL

Sarajevo na Koševu dočekuje Željezničar: Bordo klub se radovao na današnji dan

Detalj sa derbija u kojem je Sarajevo slavilo pobjedu nad Željezničarom

Detalj sa derbija u kojem je Sarajevo slavilo pobjedu nad Željezničarom

Danas sa početkom u 17 sati na stadionu Koševo će se igrati 117. sarajevski derbi između Sarajeva i Željezničara .

Obje ekipe ovaj veoma značajan meč dočekuju u ne baš najboljoj atmosferi. Naime, na Koševu je atmosfera malo poljuljana iznenađujućim porazom od GOŠK-a u prošlom kolu BHT Premijer ligi, međutim, Musemić i Velkoski su rekli da im taj poraz nije toliko naštetio, te da su spremni za ovaj susret.

Sa druge strane, na Grbavici već nekoliko sedmica vlada opšte nezadovoljstvo, obzirom da je Željezničar u posljednjih šest kola osvojio samo osam bodova, a na svom terenu je doživio iznenađujuće poraze od ekipa sa donjeg dijela tabele, GOŠK-a, te Zvijezde 09 nakon čeka je nezadovoljstvo navijača kulminiralo, a dva igrača su odstranjena iz prvog tima. Svijetla tačka kluba sa Grbavice u prethodnom periodu je pobjeda u gostima protiv Zrinjskog, te trijumf protiv Čelika u kojem su pokazali da posjeduju karakter, međutim samopouzdanje igrača, ali i trenera Odovića je vidno poljuljano.

Bordo tim u ovom susretu želi pobjedu kako bi nastavio koračati ka tituli, dok Plavi na ovom meču priželjkuju trijumf kojim bi izašli iz krize, te opet dobili jasne kalkulacije kada je u pitanju utrka za titulu.

Siptomatično je da se na današnji dan 2012. godine igrao 100. sarajevski derbi, kada je Bordo tim golom Nuhanovića slavio pobjedu od 1:0, a ovaj meč je sudio Elmir Pilav, koji je u tom periodu nosio FIFA značku, dok su Plavi na kraju te sezone osvojili titulu prvaka Bosne i Hercegovine. 

Današnji meč sudi također arbitar sa FIFA značkom, Irfan Peljto, dok su mu asistenti Davor Beljo i Amer Macić, a četvrti sudija je Admir Šehović. 

Vrijedi istaći da je trojka Peljto, Beljo i Macić do sada sudila tri sarajevska derbija, i na svakom su odlično odradili posao, tako da će i danas vjerovatno suđenje biti na visokoj razini, a da li će Plavi ostvariti pobjedu i tako izaći iz krize ili će Bordo tim, kao prije šest godina stići do pobjede, ostaje da vidimo. Jedno je sigurno, interesovanje navijača ni ovaj put nije izostalo, pa je za očekivati da atmosfera bude na odličnom nivou, kao i u dosadašnjim derbijima. 

Vezano: